El concepte és molt bàsic -i potser per això tan interessant i aplicable-. Si cinc persones surten a fer footing juntes -sense haver-ho fet mai així, tots plegats-, a quin ritme aniran? Al ritme d'aquella persona més avesada a córrer i que estirarà dels demés? O d'aquella que, pel contrari, no hagi anat mai a córrer i que, per tant, està en unes condicions molt inferiors? La resposta és clara. El grup de cinc corredors no podrà mai anar més ràpid del que els permeti el corredor més lent.
Per molt que el corredor més ràpid vagi al límit de les seves possibilitats, els demés no el podran seguir. Per contra, quan més a poc a poc vagi el corredor més lent, més lentament es veuran els demés obligats a córrer per tal de no deixar-lo enrera.
Aquesta és la base doncs, de la Teoria de les Limitacions: Una cadena sempre es trenca per la baula més dèbil.
Aplicat a la gestió de projectes, com ja haureu endevinat, la TOC (Theory Of Constraints, Teoria de les Limitacions) és un concepte molt interessant, per no dir cabdal, en uns temps en els que ens veiem sempre obligats a treballar amb una clara restricció de recursos.
La gestió - i solució- que proposa la TOC es basa en cinc senzills passos:
1- Identificar la Limitació: Quin és l'element dins del projecte que ens limita?, que ens fa anar més lents?
2- Explotar la Limitació: Alliberar l'element limitador de tota la feina supèrflua o innecessària.
3- Subordinar-ho tot a l'element Limitador: Totes les decisions operatives passen per tenir en compte l'alliberament esmentat en el punt anterior. En Josh Nankivel ho explica molt bé en aquest article: "Ja n'hi ha prou de així és com ho hem fet sempre".
4- Elevar la capacitat de la Limitació: Si és possible, augmentar la capacitat de treball de la Limitació (afegint-hi més recursos, per exemple).
5- Controlar la inèrcia: Cal eradicar la Limitació, no traspassar-la o moure-la a un altre lloc.
Però si voleu alguna cosa més visual per entendre-ho fàcilment, aquí teniu una fantàstica animació que explica el problema i després (si premeu "continue" un cop acabada la primera part) els cinc passos anteriors.